top of page

Ortognatik Cerrahi

Yüz ve çene iskeletini oluÅŸturan kemiklerin birbirleriyle uyum içinde olmadığı durumlarda , düzgün bir diÅŸ kapanışını elde etmek için ortodonti tek başına yeterli bir tedavi seçeneÄŸi olmamakla beraber cerrahi destekli bir ortodonti tedavi yapılmalıdır (Ortognatik cerrahi).  Çenelerdeki bu uyumsuzluk bazı problemleri de beraberinde getirmektedir. Bunlar içerisinde;  yemek yemede zorluk, yüz profilinde estetik olmayan görüntü, kapanış bozukluÄŸuna baÄŸlı eklem problemleri…. vs gibi problemleri sayabiliriz. Cerrahi böyle durumlarda gerekli planlamaları yaptıktan sonra tek çeneyi veya iki çeneyi de kapsayan ÅŸekilde olabilmektedir. 

Alternatif Seçenekler Nelerdir?

Cerrahiye alternatif seçenek doktor muayenesinden sonra belli olmakla beraber çoÄŸu zaman kompanzasyon tedavisi dediÄŸimiz sadece diÅŸ kapanışını elde etmeye yönelik bir ortodonti tedavisi yapılmaktadır. Fakat bu tedavide çenede iskeletsel olarak bir deÄŸiÅŸim olmamakla beraber bu tedavi seçeneÄŸi herkes için de uygun olmayabilmektedir. Beklentilere göre alternatif seçenekler mutlaka çene cerrahisi uzmanı ve ortodonti uzmanının beraber deÄŸerlendirmesi sonucu size anlatılmalıdır.

Tedavi neleri içermektedir ?

Ortognatik cerrahi olacak olan hastalar genellikle öncesinde bir ortodonti tedavisi görmektedir. Ortodontik tedaviden sonra hastanın diÅŸ kapanışını deÄŸerlendirmek amacıyla bir alt-üst çene modeli alınmaktadır. Burda diÅŸ kapanışı kabul edilebilir sınırlardaysa hasta cerrahi için hazırlık aÅŸamasına geçmektedir. Hazırlık aÅŸamasında hastadan tüm yüz tomografisi alınıp ameliyatın bir ön provası dijital ortamda yapılmaktadır. Bu aÅŸamayı hem cerrahın hem de ortodontistin birlikte deÄŸerlendirmesi çok önemlidir. Üst çenenin ve alt çenenin hareketleri sonucunda yüz yumuÅŸak dokularında oluÅŸabilecek deÄŸiÅŸiklikler hesaba katılarak planlama yapılır ve bu yapılan planlama hastaya anlatılmaktadır. Sonrasında hastanın da onayını alarak ameliyat öncesi planlanan hareketleri ameliyatta gerçekleÅŸtirmek için bir splint üretilmektedir. Ortognatik cerrahiden sonra da diÅŸlerdeki bazı açıklıkların kapanması için ise yaklaşık 6 aylık bir ortodontik tedaviyle birlikte tüm tedavi süreci sonlanmaktadır.

Cerrahi operasyon neleri içermektedir ?

Cerrahi ameliyatın tekniÄŸine baÄŸlı farklılıklar olmakla beraber genelde ortognatik cerrahi operasyonlarında  yapılacak olan kesiler ağız içerisinden yapılmaktadır. Üst çene ve alt çenede kemik kesileri yapıldıktan sonra ameliyat öncesi yapılan splintler yardımıyla çeneler istenilen pozisyona getirilir. Daha sonrasında plaklar yardımıyla çeneler yeni konumunda sabitlenmektedir. Genellikle tek çene ameliyatlarında bir gün çift çene ameliyatlarında is eiki gün hastanede yatış yapılmaktadır. Taburculuktan sonra çene kaslarının yeni diÅŸ kapanışına adaptasyonunu saÄŸlamak amacıyla yönlendirici elastikler kullanılmaktadır. Yüzdeki ÅŸiÅŸliklerin yaklaşık 2 hafta kadar sonrasında önemli bir miktarının geçtiÄŸi görülmekle beraber yüz yumuÅŸak dokularının deÄŸerlendirilmesi için yaklaşık altı ay kadar bir sürenin geçmesi gerekmektedir. 


Ameliyattan sonra çok farklı görünecek miyim?
Ortognatik cerrahi sonrası çene hareketlerinin yüzde yansıması olmaktadır. Dijital programlar bu yansıma hakkında fikir verebilmektedir fakat bu yazılımlardaki deÄŸerler literatür çalışmalarından baz alınarak yapıldığından dolayı hastadan hastaya farklılık olmaktadır. Bu konuda en doÄŸru bilgiyi çene cerrahınızdan almalısınız. 

Potansiyel riskler ve yan etkiler nelerdir?
Ameliyattan sonra ÅŸiÅŸlik, morluk olabilmektedir. AÄŸrı genellikle aÄŸrı kesici ilaçlar ile geçebilecek seviyede olmaktadır.  
Alt çene operasyonlarında alt dudakta bir miktar uyuÅŸma olması normaldir. UyuÅŸukluk altı aya kadar azalarak devam etmektedir. Çok az sayıda hastada  yaklaşık %5-10, kalıcı bir uyuÅŸma alanı kalabilir. Bu, dudağın hareketini veya iÅŸlevini etkilemez, sadece dudaktaki hissi etkiler.
Ameliyat için teller çıkarılır mı?
Hayır. Braketler operasyon için ve sonrasında yerlerinde kalmaktadır. Ortodontik braketler operasyon esnasında splintin doÄŸu ÅŸekilde oturması ve cerrahın çeneyi doÄŸru bir ÅŸekilde konumlandırmasına yardımcı olmaktadır. Operasyondan sonrasında ise bu braketler ile ortodontist bazı diÅŸsel açıklıkların kapatmaktadır.

Muayene : 
Bu tedavi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, ortodontist ve çene cerrahı size ortak bir randevu verecektir. Muayneden öncesinde fotoÄŸraflarınız ve röntgenleriniz çekilerek ayrıntılı muayeneniz yapılacak ve aklınızdaki soruları hem cerrah hem de ortodontist cevaplayacaktır. Uygun tedavi seçenekleri size açıklanacak ve siz de devam etmeye karar verirseniz ortodontik tedavinize baÅŸlamak için randevular oluÅŸturulacaktır. 

bottom of page