top of page

Ameliyat Sonrası Dönem

Ameliyat Sonrası İlk Dönem:

Ameliyattan sonra, yüzünüzdeki şişlik için soğuk paketler uygulanacak. Yüzünüzün ameliyattan dolayı hala uyuşuk olması normaldir. Herhangi bir ağrınız olursa, ağrı kesici verilecektir. Hemşireler, sizi normal bir hastane odasına aktarmadan önce iyileşmenizi yakından takip edecekler.

 Hastane İyileşme Aşaması 

Ameliyattan kısa bir süre sonra, komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için yürümenize yardımcı olunacaktır. Hidrasyonu korumak için erken dönemde sıvılar verilmeye başlanacaktır. Mide bulantısı, ameliyat sonrası yaygın bir durumdur. Herhangi bir endişeniz varsa, bunları önceden cerrahınızla tartışın.

 

Eve Dönüş:

Hastanede kalış süresi genellikle 1 veya 2 gündür. Taburculuktan önce, ağrı yönetimi, şişlik ve gerekli ilaçlar hakkında kapsamlı öz bakım talimatları alacaksınız.

 Evde İyileşme:

 

Eve döndüğünüzde, vücudunuzun iyileşme sürecine yardımcı olacak eylemlere öncelik verin. Yeterli kalori ve protein tüketmeye dikkat edin. Ağzınızın ve dişlerinizin temizliğini korumak, yara yerlerinin  iyileşmesi için çok önemlidir.

 

Şişlik ve Ağrı Yönetimi

İlk günlerde, yüzünüzde ve boynunuzda artan bir şişlik ve olası cilt renk değişiklikleri görülebilir . Bu belirtileri hafifletmek için:

- Yatarken, başınızı ve omuzlarınızı kalbinizden yüksekte tutun.

- Yüzünüze, ince bir bezle sarılmış soğuk paketi 10 dakika boyunca uygulayın ve aralarında en az 5 dakika mola verin.

- Reçete edilen ağrı kesici ilaçlara uygun olarak alın ve ağrı şiddetlenmeden önce almayı beklemeyin.

Beslenme ve Sıvılar

Ameliyat sonrası, şişlik nedeniyle katı gıdaları tüketmek zor olabilir. Bu dönem, günler sürebilir ve tüm gıdalar sıvı formda tüketilmelidir. Bu, yetişkin bir hastanın günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılama zorluğunu doğurabilir. Sıvılar en önemli besin olduğundan, günde 6 ila 8 bardak sıvı içmeye özel dikkat gösterilmelidir. Bu aşamada kalori ihtiyaçlarını karşılamak da zor olabilir. Bu amaç için birçok sıvı beslenme takviyesi bulunmaktadır. Yüksek kalori içeriği ve protein, kalori ve vitamin dengesi sayesinde hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırırlar. Bu içecekler, meyve, protein tozları veya diğer malzemeler içeren smoothie'ler veya buzlu meyve içecekleri ile zenginleştirilebilir. Beslenme hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı belirlemek için, tükettiğiniz sıvı miktarlarını ve kalorileri kaydedeceğiniz bir diyet günlüğü tutmak faydalı olabilir. Bu kısa süreli sıvıya bağımlı dönemden sonra, ısırma veya çiğneme gerektirmeyen yarı katı "çiğneme gerektirmeyen" gıdalardan oluşan bir diyet önerilebilir. Bu diyet, ısırma veya çiğneme gerektirmeyen bir kıvamda tüketilebilir. Normalde tükettiğiniz birçok yiyeceği, örneğin yumuşak pişmiş yumurta, yumuşak pankekler, iyi pişmiş makarna, balık filetoları vb. tüketebilirsiniz. Cerrahi bölgelerinizde iyileşme ilerleyene kadar bu bölgelere zorlama yapmaktan kaçınmanız çok önemlidir.

 Ağız Hijyeni

Aşağıdaki adımlarla ağzınızın ve dişlerinizin temizliğini sağlayın:

- Eğer ağız açıklığınız sınırlıysa, zor yerlere ulaşmak için bebek diş fırçası kullanın.

- Florürlü diş macunu veya ağız çalkalama suyu için reçete edilen talimatları takip edin.

- Normal fırçalama ve diş ipi kullanma rutinlerinize, mümkün olduğunca erken dönün.

 Banyo

Ağız operasyonlarından sonra banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak, ameliyat sonrası yorgunluk ve bitkinlik, banyo sırasında baş dönmesi ve bayılmaya neden olabilir. Banyo kapınızı kilitlememeniz ve banyo yaparken sizi hızla ulaşabilecek evde birinin olmasını sağlamanız gerekir. Ağzınızın dışında bir yaranız varsa, özellikle ameliyattan sonraki ilk 2 gün boyunca banyo yaparken yaranızı kuru tutmanız önemlidir. Bu durumlar için doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız.

bottom of page